Mis ik kaas als vegan?
Hetgeen ik het meest dacht te gaan missen als ik van vegetarisch naar veganistisch zou gaan, was kaas. En dan vooral gesmolten. Gewoon lekker makkelijk op kantoor als tosti, of op een pizza. Dat lekkere zware, vette, vullende. Echt dat je zegt: comfort food. Maar goed, ik zette mijn lusten opzij (Wist ik veel dat je ook heel makkelijk een heerlijke vegan kaastosti kunt maken!) want ik vond ook zuivelproducten echt niet meer kunnen. Ik leerde meer over de totstandkoming van kaas en andere zuivelproducten en daardoor smaakte het me steeds minder. De enkele keer dat ik het de laatste jaren nog at, was buiten de deur als ik ‘niet moeilijk wilde doen’ voor anderen. Uiteindelijk besloot ik het helemaal te schrappen vanwege het dierenleed en mijn gezondheid. Als je hier meer over wilt weten, kun je op deze pagina meer info vinden.
Enfin, ik zei tegen mezelf: als ik het ooit echt nog graag een keer wil eten, dan doe ik het gewoon, maar voorlopig probeer ik het zonder. En wat bleek? Ik miste het voor geen meter! Onvoorstelbaar hoe snel je eigenlijk went aan nieuwe gewoontes!
Kaas alternatieven
Eet je plantaardig en heb je toch af en toe kaas cravings? Of ben je (nog) geen vegan en bang om kaas te gaan missen? Er zijn tegenwoordig naast vleesvervangers, ook een hoop kaasvervangers op de markt. Ik ga even eerlijk zijn: de meeste vind ik echt niet te eten. Maar ik heb er ook één ontdekt die wel erg lekker is, en die is van Wilmersburger. In Rotterdam zijn deze plakjes vegan kaas in ieder geval te koop bij Albert Heijn op de Oude Dijk in Kralingen, en bij de Jumbo aan de Botersloot in het centrum. Ze zijn ideaal om heerlijke vegan kaastosti’s van te maken, want de kaas smelt ook echt.
Vegan kaastosti
Dit is een easy cheesy recept, maar zo super lekker! Het is voor mij een blijvertje geworden. Ik gebruik voor deze tosti’s iet alleen de vegan kaas, maar ook edelgistvlokken voor een extra kaas smaak en hummus om het lekker romig te maken. Gek genoeg ben ik sinds ik deze combinatie heb ontdekt weer een klein beetje hooked. Ik ben benieuwd of jij deze tosti’s net zo lekker vindt als ik!
Vegan kaastosti met hummus en edelgistvlokken
PrintIngrediënten
- 2 volkoren pitabroodjes of ander soort brood naar smaak
- 4 plakjes vegan kaas van Wilmersburger
- 2 el. edelgistvlokken
- 2 el. hummus (kant-en-klaar of zelfgemaakte hummus )
Bereidingswijze
- Leg de (pita)broodjes een minuutje tussen het tosti-ijzer of de klapgrill
- Open het, en bestrijk de bovenkaant van de broodjes met een laagje hummus, vervolgens een laagje edelgistvlokken en leg daarop de plakjes kaas zodat de kaas het gehele stuk brood bedekt.
- Doe het tosti-ijzer of de klapgrill weer dicht (deze kaas koekt niet aan) en grill de kaas tot het gewenste smeltpunt. Het hoeft maar heel eventjes te zijn om de kaas te laten smelten, of langer als je er echt een ‘grilled cheese’ van wilt maken.
- That’s it! Probeer niet in de verleiding te komen meteen een hap te nemen omdat het er zo lekker uitziet, want ook vegan kaas is hot hot hot! Eerst even blazen dus 🙂