Bijzonder!
Deze heerlijke miso dressing met sinaasappel is echt bijzonder. De fruitige zoete smaak van de sinaasappel combineert heerlijk met de zoute umami smaak van miso. Hij is makkelijk te bereiden, kleine moeite groot succes dus!
Sinaasappels in de winter?
De geur en smaak van sinaasappels en mandarijnen doen me altijd denken aan december. En eigenlijk is dat raar, aangezien het vruchten zijn die van nature alleen in zonnige omstandigheden kunnen groeien en rijpen. We importeren ze echter al vanaf de negentiende eeuw uit sub-tropische landen ronde de Middellandse Zee (Spanje, Marokko, Israël) en inmiddels zijn ze een onmisbaar stukje voedsel in onze cultuur geworden.
Sinaasappels uit tropische gebieden (bv Suriname) verkleuren niet goed genoeg omdat er geen koude nachten zijn. Deze groenige exemplaren worden hierdoor soms op een kunstmatige manier oranje gekleurd! Dit heeft verder geen invloed op de smaak, maar je kunt je afvragen hoe natuurlijk het voor ons is om (in de winter) zo’n sinaasappel te eten.
Al met al kunnen sinaasappels en ander (sub-) tropisch fruit veel beter in de zomer gegeten worden. Dit fruit heeft namelijk een verkoelende werking op ons lichaam. Natuurlijk kan het geen kwaad om af en toe een sinaasappeltje te eten in de winter, maar heb je het snel koud? Misschien is het dan handiger om minder verkoelende dingen te eten. Toch gek op fruit? Houd het ’s winters dan bij bessen en fruit dat van nature in ons klimaat groeit zoals appels en peren. 🙂
Waarmee combineer ik de miso dressing met sinaasappel?
Sinaasappel blijft voor mij tegenstrijdig genoeg toch iets winters hebben. Daarom maakte ik de miso dressing speciaal voor over deze geperste salade met wintergroenten.
Natuurlijk kun je ‘m ook prima voor andere salades gebruiken!
Geen grote fan van fruit, geen probleem. Probeer dan deze heerlijke dressing van miso met tahin!
Miso-sinaasappeldressing
PrintIngrediënten
- Water
- 1 Sinaasappel
- 2 el. Sesamolie
- 2 el. Miso (wit of bruin)
- 1 tl. Gember, fijngesneden
Bereidingswijze
- Voeg de miso, sesamolie, gember en een klein scheutje van het uitgeperste sinaasappelsap bij elkaar in een suribachi (Japanse vijzel) of blender, en vijzel het enkele minuten of maal enkele seconden tot er een glad mengsel ontstaat.
- Voeg steeds iets van het uitgeperste sinaasappelsap toe en roer meteen door het mengsel zodat het glad blijft en er geen klontjes ontstaan.
- Proef met een theelepeltje of de dressing goed smaakt. Als het te sterk is kun je eventueel hele kleine beetjes water toevoegen tot je de smaak goed vindt.
Tips, variaties en bijzonderheden
Voor een zachtere smaak gebruik je witte miso, voor een sterkere uitgesproken smaak een donkere miso.