Categorie:

Zeewier

zeewier

Zeewier: een rijke voedingsbron

Zeewier is een grote favoriet van mij, en wordt daarom ook goed vertegenwoordigd in mijn recepten. Het is niet voor niets dat ik er zoveel gebruik van maak. Op dagelijkse basis een beetje zeewier in je voeding verwerken is om veel redenen een goed idee. Het is namelijk een bijzonder goede bron van mineralen, vitaminen én eiwitten. Daarnaast heeft het ook nog eens een reinigende werking in je lichaam. Ideaal goedje dus. En denk maar niet dat het saai is om iedere dag iets met zeewier te eten. Er zijn namelijk ontzettend veel soorten die ieder hun eigen smaak en structuur hebben.

Misschien ben je (nog) niet gewend aan de smaak van zeewier, maar wil je het toch gaan gebruiken om zijn gezonde eigenschappen. Goed idee! Als je het ‘even wennen’ vindt, begin dan gewoon met de milde soorten en verwerk het in kleine beetjes in gerechten. Kijk ter inspiratie maar tussen de onderstaande recepten…

Hier volgt een lijst van de meest bekende en meest gebruikte zeewieren met hun belangrijkste eigenschappen:

Arame

Arame is een dunne, sliertachtige soort. Het heeft een milde, licht zoetige smaak en kan na even meekoken in verschillende gerechten gebruikt worden. Het is o.a. rijk aan ijzer en calcium.

Dulse

Dulse heeft een sterke, rokerige smaak en kan goed worden ingezet ter vervanging van bacon. Het is o.a. zeer rijk aan vitamine C en is tevens de grootste voedingsbron voor ijzer.

Hiziki

Hiziki heeft een sterke smaak en een stevige bite. Qua vorm en structuur heeft het wel iets weg van dropveters. Je kun het op allerlei manieren in gerechten verwerken. Hiziki heeft van alle soorten misschien wel het hoogste reinigend vermogen. Van alle wieren is het ook de grootste bron van calcium.

Kombu

Kombu is de grootste en sterkste zeewier soort. Het heeft een heerlijke sterke umami smaak en is onder andere zeer rijk aan jodium.

Nori

Nori is mild van smaak en wordt vooral gebruikt om sushi mee te maken. Je kunt het ook als kleine vlokjes over een gerecht of soep strooien. Het heeft een zeer hoog eiwit gehalte (50 % van zijn gewicht!)

Wakame

Wakame is een donkergroen en dun zeewier met een milde maar typische zeewier smaak. Het wordt veel in rauwe vorm in soepen of salades gegeten. Het hoeft slechts enkele minuten te weken in een beetje water en hoeft niet gekookt te worden. Het is o.a. bijzonder rijk aan calcium en magnesium.


Bekijk hieronder de recepten met zeewier