Categorie:

Plantaardige eiwitproducten

Plantaardige eiwitproducten en vleesvervangers

Eigenlijk gebruik ik het woord vleesvervanger niet zo graag, omdat het suggereert dat je vlees nodig hebt, en als je het niet eet dat je het dan zou moeten vervangen. Toch wordt het vaak zo genoemd, en dat is ook wel logisch. Veel mensen gebruiken het ter vervanging van, of als afwisseling op vlees. En dat is natuurlijk alleen maar goed. Misschien kunnen we het beste een onderscheid maken tussen vleesvervangers (de plantaardige kipstukjes, schnitzels, balletjes en worstjes bijvoorbeeld) en de plantaardige eiwitproducten zoals tofu, tempeh en seitan, die niet pretenderen op een bepaald soort vlees te lijken.

Zijn vleesvervangers gezond?

Er komen steeds meer vleesvervangers op de markt. Op zich een goede ontwikkeling, omdat er voor het produceren hiervan geen dieren gehouden en gedood hoeven te worden en de Co2 uitstoot aanzienlijk lager is dan bij vleesproducten. Hoewel een kant-en-klare vleesvervanger af en toe best uitkomst kan bieden, zou ik niet aanraden deze dagelijks te gebruiken. Het zijn uiteindelijk toch bewerkte producten. Ik zou ze niet meteen als ongezond willen bestempelen, maar je kunt je wel afvragen hoe hoog de energetische waarde van deze voedingsmiddelen nog is. Natuurlijk verschilt de mate van bewerking en toevoegingen sterk per producent, maar feit blijft wel dat er heel wat gedaan moet worden om deze producten te maken. Ga maar na, het is niet te doen om deze dingen zelf in je eigen keuken na te maken met enkel natuurlijke ingrediënten. Neem af en toe gerust een plantaardige kipschnitzel of shoarmareepjes die bijna niet van vlees te onderscheiden zijn. Het is lekker, makkelijk en snel klaar. Maar probeer voor een groter deel de volgende natuurlijke plantaardige eiwitproducten in je voedingspatroon op te nemen:

Tofu

Tofu wordt gemaakt van sojabonen. Het heeft een lichte structuur die aan een stevige pudding doet denken. Er is ook zijdetofu, dat nog zachter van structuur is. Deze wordt vaak gebruikt in sauzen en toetjes. Tofu heeft een sterk verkoelende werking op het lichaam en is daarom meer geschikt om in de zomer te eten. Deze verkoelende werking zorgt er ook voor dat het libido verlagend is.

Tempeh

Tempeh is een fermentatieproduct. Het wordt net als tofu van sojabonen gemaakt, maar heeft een veel stevigere en ook grovere structuur. Je kunt de boontjes nog zien zitten. Doordat het gefermenteerd is, heeft het meer gezondheidsvoordelen dan tofu. Het fermentatieproces helpt de spijsvertering, en het geeft bovendien een lekkere, krachtige smaak. Je kunt tempeh het hele jaar door eten.

Seitan

Seitan wordt gemaakt uit tarwegluten. Het heeft hierdoor een zware, elastische structuur. Seizoen: herfst & winter