Categorie:

Vitaminen

Wat zijn vitaminen?

Vitaminen behoren tot de voedingsstoffen (nutriënten) die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van ons lichaam. Ze vallen samen met mineralen en spoorelementen onder de micronutriënten omdat het een voedingsstof is waar we weinig van nodig hebben, ten opzichte van koolhydraten, eiwitten en vetten, die we macronutriënten noemen. We onderscheiden twee varianten; de water-oplosbare vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12, C) en de vet-oplosbare soort (A, D, E, K).

Wat doen vitaminen?

Vitaminen zijn essentiële voedingsstoffen. Ze leveren geen energie, maar zorgen ervoor dat stofwisselingsprocessen in het lichaam uitgevoerd kunnen worden. Een aantal vitaminen kan het lichaam zelf aanmaken (Vitamine D onder invloed van de zon en vitamine K door bacteriën in de darmflora) maar de meeste kan ons mensenlichaam niet zelf maken en moeten we uit onze voeding halen.

Vitamine C

Hierbij denk je waarschijnlijk meteen aan sinaasappels en andere citrusvruchten. Hoewel we deze voedingsmiddelen maar al te graag inzetten tegen een verkoudheid of om onze weerstand een boost te geven, zijn er andere voedingsmiddelen die veel rijker zijn aan vitamine C. Zo lopen rozenbottels op kop met maar liefst 1.250 mg per 100 gram. Daarop volgen verse peterselie, gojibessen, duindoorn, zwarte bessen, mierikswortel, broccoli, groene kool, boerenkool, bloemkool en spruitjes.

Goede vitaminebronnen

Verse, onbewerkte en natuurlijke voeding eten is de beste manier om aan de vitaminen te komen die je nodig hebt. Voor een uitgebreid overzicht van soorten vitaminen, hun functie en waar ze te halen zijn kun je hier de Wikipedia pagina van vitaminen raadplegen.

Bekijk hieronder alle recepten die rijk zijn aan vitaminen