Categorie:

Koken

Er zijn ontzettend veel kookstijlen en combinaties denkbaar. De kookstijl koken (in een pan met water) is de belangrijkste basisbereiding voor groenten. Koken geeft gelijkmatige energie aan het voedsel. Groenten hoeven niet helemaal onder water te staan. Er zijn meerdere manieren mogelijk, we kunnen de volgende subcategorieën onderscheiden. Via het menu vind je bij kookstijlen de bijbehorende recepten.

Stomen

Een lichtere bereidingsvorm dan koken. Deze kookstijl is geschikt voor de warmere lente en zomermaanden.

Koken

Belangrijkste basisbereiding voor groenten. Geeft gelijkmatige energie. Groenten hoeven niet helemaal onder water te staan.

Blancheren / Ohitashi

Groenten onderdompelen in kokend water. Zorgt voor frisse en knapperige bereiding van bladgroenten (30 seconden) of zeer dun gesneden hardere groenten (iets langer).

Middellang koken / Nitsuke

Groenten middellang koken in weinig of hun eigen vocht.

Lang koken / Nishime

Grof gesneden groenten voor langere tijd zachtjes koken in een klein laagje water en stoom van hun eigen vocht. Zorgt voor sappige bereiding en geeft verwarmende en kalme energie. Geschikt voor ouderen en zieken. Deze kookstijl is geschikt voor de koudere herfst en wintermaanden.

Kinpira-stijl / sauteren & koken

Combinatie van sauteren en koken: Groenten eerst enkele minuten in olie bakken, daarna water toevoegen en 80% gaar koken. Dan shoyu toevoegen en enkele minuten laten gaarkoken. Overtollige vocht eventueel weg laten koken door deksel te verwijderen.

Sukiyaki

Traditioneel Japans eenpansgerecht dat wordt klaargemaakt in een gietijzeren koekenpan en vervolgens in bouillon gekookt.

Nabe

Koken in een aardewerk pan aan tafel. Vergelijkbaar met fondue, maar dan met bouillon.

  • 1
  • 2