When in Italy…
Tijdens mijn vakantie in Toscane heb ik vooral veel niet gedaan. Soms is dat gewoon nodig, toch? Even aan het drukke leven ontsnappen, even helemaal niets. Normaal ga ik er tijdens mijn reizen zoveel mogelijk op uit om alles te verkennen en ontdekken, maar deze keer had ik vooral behoefte aan RUST.
In het dorpje waar ik verblijf is gelukkig echt geen zak te doen, dus dat helpt daar erg goed bij. Geen afleiding, alleen maar lekker chillen, wijntjes proeven en aan mijn website werken. Yay!
Zomerse voorjaarssalade
Ik zit in een prachtige suite met openslaande deuren naar mijn terras. Al is het nog fris, wanneer de zon erop schijnt lijkt het alvast een beetje zomer. Ik haalde wat boodschapjes bij een piepklein groenteboertje in het dorpscentrum en improviseerde een heerlijke salade. De Italianen houden het in hun gerechten graag simpel, dus ik heb me daardoor laten inspireren en alleen een paar pure ingrediënten bij elkaar gedaan. Ondanks zijn eenvoud smaakte hij zo verrassend lekker dat ik hem graag met jullie deel!
Radicchio Rosso
Radicchio Rosso lijkt op een krop ijsbergsla maar is kleiner en steviger en rood-paars van kleur. De bladeren zijn erg mooi om te zien. De opvallende rood-paarse kleur heeft witte nerven die vanuit het stevige hart van de krop komen.
De blaadjes zijn heel knapperig en dus heerlijk in een frisse salade. Omdat ze zo stevig zijn kunnen ze ook gegrild worden en in winterse salades of andere gerechten gebruikt worden. Ik combineerde de Radicchio Rosso in deze salade met een slasoort van het andere uiterste: veldsla. Zijn zachte jonge blaadjes passen mooi bij de energie van het voorjaar. Een mooie combinatie dus voor de overgang van het koude naar het warme seizoen.
Cerignola olijven
Bella di Cerignola olijven komen ook uit Italië. Ze zijn behoorlijk groot en hebben een stevige bite. De prachtige, frisgroene olijven groeien in de olijfgaarden rond de stad Foggia, gelegen in de regio Apulië, in het zuidoosten van Italië. Ik hou ervan om olijven met pit in een gerecht te verwerken omdat je op die manier wat langzamer eet en dus meer of in ieder geval bewuster kan genieten van de smaak. Deze olijven zijn mild van smaak en dus niet overheersend. Daardoor zijn ze prima te combineren met de andere heerlijke smaken in deze salade. De verse bramen geven wat friszure zoetigheid aan het gerecht en de pecannoten zorgen voor een lekkere bite. Een flinke scheut olijfolie extra vierge brengt het geheel samen met zijn krachtige, zonnige smaak.
Radicchio Rosso salade met bramen en pecannoten
PrintIngrediënten
- radicchio rosso
- veldsla
- een handje grote Italiaanse Cerignola olijven van goede kwaliteit
- een handje bramen
- een klein handje pecannoten
- olijfolie extra vierge van goede kwaliteit
Bereidingswijze
- Was en leg de radicchio rosso en de veldsla in een mooie schaal. Hoeveel je gebruikt maakt eigenlijk niet uit, maar zorg dat de schaal goed bedekt is met een 50/50 verdeling van de slasoorten, dat staat het mooist.
- Verdeel de olijven, bramen en pecannoten mooi over de salade.
- Maak het compleet met een flinke scheut olijfolie extra vierge van goede kwaliteit. Giet deze er niet te zuinig overheen.
- Serveer de salade met een lekker stuk brood. Het brood kun je op het laatst mooi gebruiken om het restant olijfolie uit de schaal te vegen 🙂