Home made Hummus!
Hierbij een gouden tip om het saaie broodpakketje voor op school of werk een flinke upgrade te geven: Home made hummus!
Ik snap dat het niet voor iedereen mogelijk is om altijd uitgebreid een verse lunch te maken. Wat zijn de gezonde opties als je wat minder tijd heb, geen verse ingrediënten bij de hand hebt of gewoon even geen zin hebt? Deze hummus bereid je binnen enkele minuten met een paar simpele ingrediënten. Je hebt dan een heerlijk broodbeleg waar je je collega’s de ogen mee uitsteekt…
Hummus is een gezond en voedzaam broodbeleg. Je kunt het dus met een gerust hart op je boterham mee naar je werk nemen of bij je kinderen in de broodtrommel stoppen. Het is ook een goede basis die je aan kunt vullen met bijvoorbeeld komkommer, tomaat, sla, verse kruiden zoals koriander of wat je maar lekker vindt.
Tip: Dip!
Lekker genieten met een glaasje (flesje) wijn? De hummus leent zich ook prima als dip voor wortel, bleekselderij, radijsjes, tomaatjes en komkommer, en op een toastje natuurlijk. Nog een schaaltje olijven erbij en klaar, lekker gezond snacken!
Hummus uit Veggiestan
PrintIngrediënten
- 1 blik kikkererwten (of nog beter: gedroogde en zelf gekookt)
- 150 gram tahin (sesampasta)
- 2 à 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 2 citroenen (uitgeperst)
- een snufje zeezout en peper (naar smaak, niet teveel!)
- optioneel knoflook (optioneel, zie bereidingswijze)
- optioneel kruiden, bijvoorbeeld paprikapoeder en kaneel, of kruidenmixen zoals ras-el-hanout of baharat
Bereidingswijze
- Spoel de kikkererwten* goed af onder stromend water. Doe ze samen met een halve pot tahin* (dat is 150 gr. tahin op 1 blik kikkererwten van 240 gr.) in de blender en voeg ook het citroensap, de olijfolie en eventueel de knoflook* toe. Draai de boel tot een glad geheel en voeg voorzichtig een beetje water toe tot de gewenste dikte bereikt is. De structuur moet luchtig en gemakkelijk smeerbaar zijn maar ook weer niet zo nat dat het je brood afdruipt ?
- Voeg wat versgemalen zwarte peper, (gerookte) paprikapoeder, kaneel en eventueel een klein snufje zout toe. Nog even mixen en genieten maar!
Tips, variaties en bijzonderheden
Dit recept komt uit Veggiestan, een van mijn favoriete kookboeken vol met vegetarische gerechten uit het Midden-Oosten.
*Kikkererwten: liefst vers maar mag ook uit blik. Let dan wel op dat er geen E-nummers / conserveermiddelen inzitten, deze verzieken de smaak echt totaal. Haal je blikken kikkererwten dus liefst bij de bio supermarkt. Ze zijn lang houdbaar dus als je er niet vaak komt kun je mooi een voorraadje inslaan. Gedroogde en zelf gekookte kikkererwten verdienen wel de voorkeur als je hier tijd voor hebt.
*Tahin: (sesampasta) in een pot, te koop bij elke bio supermarkt maar ook bij de Turkse, Marokkaanse of Iraanse supermarktjes of marktkraam en in gewone supermarkten bij de ‘toko’producten.
*Knoflook: optioneel. Ga je de hummus meteen opeten, dan kan je losgaan en zoveel knoflook toevoegen als je lief is. Wil je er meerdere dagen mee doen, gebruik dan geen (of maar 1 teentje) knoflook. De hummus kan er namelijk een scherp bijsmaakje van krijgen.