Energieballen zonder zooi
Behoefte aan een extra energy boost voor of na het sporten? Of gewoon trek in iets zoets maar wil je dat wel op een gezonde manier? Deze energieballen bieden uitkomst! ? Maak ze liefst een dag van te voren klaar zodat ze een nachtje in de koelkast kunnen doorbrengen. Niet nodig, maar ze worden er wel wat steviger van!
Geïnspireerd op de chocoladeballen die ik in India proefde (waar een hele berg suiker en boter doorheen zat) bedacht ik deze balletjes gemaakt van hoogwaardige voedselbronnen als noten en gedroogde vruchten. Je kunt zelf natuurlijk nog verder experimenteren met de ingrediënten, probeer combinaties van verschillende soorten noten, of voeg rozijnen, dadels of ander gedroogd fruit toe.
Compacte energie
In opdracht heb ik een keer voor een sportschool een snack gemaakt die vrij was van suiker, koolhydraten, gluten en zuivel. De snack moest ook gezond zijn en energie geven, en het liefst de sporter op zoveel mogelijk manieren ‘supporten’. Dat was geen probleem voor mij, want met dat bijltje had ik al eerder gehakt. Ik dacht terug aan de tijd dat ik met mijn man in Thailand woonde. Daar moest hij als professioneel Thaibokser voor zijn wedstrijden bizar veel afvallen in korte tijd. Omdat ik zo van koken houd, én van uitdagingen, bedacht ik voor hem allerlei kleine gerechtjes en hapjes. Zo kon hij tóch iets eten, zonder aan te komen, en zonder energie te verliezen.
Stel je voor, binnen een paar dagen 10 KG afvallen. Het zou mij niet eens binnen 1 jaar lukken en ik zou me continue belabberd en hongerig voelen. Manlief beschikt echter over een ijzersterke discipline. Hij had het in het verleden al zo vaak gedaan: dagenlang tot een week helemaal niets eten of drinken. Ok, af en toe een piepklein slokje water om in leven te blijven. Onderhand bleef hij wel keihard doortrainen en zodoende verloor hij natuurlijk ontzettend veel gewicht. Na de officiële weging een dag voor de wedstrijd, werden die kilo’s er weer ruimschoots aan gegeten en gedronken. Zo kon hij toch nog met een beetje energie de ring in. Deze extreme leefstijl leek mij alles behalve gezond. Met zijn gewicht verloor hij natuurlijk ook andere belangrijke stoffen die nodig zijn voor een krachtig lichaam, zoals mineralen. Deze energieballen hebben hem geholpen. Hij ‘mocht’ er 3 x per dag eentje nemen, waardoor hij naar eigen zeggen toch genoeg energie had om te trainen en tegelijkertijd afviel.
Sportieve snack
Natuurlijk zou ik nooit iemand aanraden om zo weinig te eten om af te vallen, het is een extreem voorbeeld uit de topsport wereld. Normaal gesproken hoor je natuurlijk 3 x per dag een voedzame en gevarieerde maaltijd te nemen. Als je per-se wilt afvallen doe dit dan op een rustige en verantwoorde manier, en nooit door jezelf uit te hongeren! Deze lekkere sportieve snack zou ik gebruiken voor onderweg, voor of na het sporten of om mee te nemen tijdens een lange wandeling.
Energieballen
PrintIngrediënten
- 100 gr. walnoten
- 100 gr. pecannoten
- 100 gr. amandelen
- 50 gr. pompoenpitten
- 25 gr. sesamzaadjes
- 100 gr. gedroogde bessen (kies een combinatie van bijvoorbeeld goji bessen, moerbeien, inca bessen, berberries, cranberries, zwarte bessen etc.)
- 10 gedroogde abrikozen, de onbewerkte soort: deze zijn bruin en zacht, niet oranje!
- 1 el. macapoeder
- 1 el. kaneelpoeder
- 1 el. cacaopoeder
- snuf zeezout
- klein stukje citroenschil, fijngesneden
- kokosschaafsel (om de ballen doorheen te rollen)
Bereidingswijze
- Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Zet ze dan samen met de mix van gedroogde bessen en stukjes citroenschil in 1/2 cup water zodat ze kunnen weken. Dit maakt ze een stuk zachter, en daardoor beter verwerkbaar in het mengsel waar straks de balletjes van gemaakt worden.
- Rooster in die tijd de 3 soorten noten met een snufje zeezout in de oven of in een koekenpan tot ze beginnen te geuren en licht verkleuren. Voeg dan ook de pompoenpitten toe en weer even later de sesamzaadjes. Deze kleintjes hebben maar heel even nodig en zouden anders verbranden. Het roosteren van noten, pitten en zaden geeft de bereiding meer kracht en smaak. Het maakt de noten ook iets zachter waardoor ze makkelijker te bereiden, én makkelijker te verteren zijn.
- Hak nu het geroosterde goedje fijn met een blender of vijzel. Het hoeft geen meel te worden, dus puls voorzichtig enkele keren met het notenmes als je een blender gebruikt. Zo blijven er ook nog wat grove stukjes tussen zitten en dat vind ik wel fijn voor de structuur. Amandelen zijn harder, als hier nog teveel grote stukken van tussen zitten kun je deze er op het laatst nog even tussenuit vissen en appart enkele keren pulseren.
- Pureer dan de gedroogde en geweekte bessenmix met de abrikozen en citroenschil in de blender. De halve cup weekwater mag erbij. Als het te dik blijft kun je voorzichtig kleine beetjes water toevoegen totdat het een glad geheel wordt.
- Meng de bessenmix met de notenmix en voeg het macapoeder, kaneelpoeder en cacaopoeder toe. Kneed tot er een deeg achtige substantie ontstaat en rol balletjes van het mengsel. Rol ze vervolgens door het kokosschaafsel en leg ze op een bord of schaal. Zet deze met folie afgedekt een nachtje in de koelkast, hierdoor worden de balletjes lekker stevig en trekken de smaakjes goed naar elkaar toe.