Tofu en zijdentofu
Tofu wordt gemaakt van sojabonen. Het heeft een lichte structuur die aan een stevige pudding doet denken. Er is ook zijdentofu, dat nog zachter van structuur is. Deze wordt vaak gebruikt in sauzen en toetjes. Tofu heeft een sterk verkoelende werking op het lichaam en is daarom meer geschikt om in de zomer te eten. Die verkoelende werking zorgt er trouwens ook voor dat het bij veelvuldig gebruik libido verlagend is. Misschien iets om rekening mee te houden 😉
Zijdezachte veelzijdigheid
Zijdentofu is erg veelzijdig, je kunt hem namelijk voor allerlei toepassingen gebruiken. Zo maak je er in een handomdraai (of liever gezegd blenderomdraai) een lekker sausje van. De zijdentofu heeft van zichzelf een milde tofu smaak, je kunt er dus zelf met kruiden of andere smaakmakers je eigen twist aan geven. Voor bij mijn bonenburgers wilde ik een lekkere frisse en romige saus maken ter vervanging van mayonaise. Ik streef er in mijn recepten nooit naar om het zoveel mogelijk op ‘de dierlijke variant’ te laten lijken. Leuker vind ik het om een nieuwe smaak of structuur te creëren die niet per-se aan vlees of zuivel doet denken. Anders kun je natuurlijk net zo goed ei-vrije mayo en vegaburgers in de supermarkt kopen 😛 (Mag ook hoor!)
Maargoed, zoals ik al noemde is dit recept super easy. Bovendien zitten er in homemade sausjes geen ongewenste toevoegingen dus dat is maar weer mooi meegenomen. Voor dit recept koos ik voor citroen als hoofd smaakmaker om het frisse accent. Ik voegde er ook nog wat edelgistvlokken en olijfolie voor de smaak en structuur aan toe. En snufje zeezout, altijd lekker natuurlijk. Heel even in de blender en klaar. Experimenteer zelf ook eens met verschillende ingrediënten om je eigen sauzen te maken. Ik lees hieronder graag of je het weleens gebruikt en wat jij er dan graag van maakt!
Frisse saus van zijdentofu
PrintIngrediënten
- 1 bakje zijdentofu (400 gr.)
- 1 citroen, uitgeperst
- 2 el. olijfolie
- 2 el. edelgistvlokken
- 1 tl. zeezout
Bereidingswijze
- Voeg alle ingredienten bij elkaar in de blender en blend even tot er een gladde saus ontstaat.