Bitterzoet
Ik kook witlof eigenlijk nooit, maar snijd ze meestal lekker fijn voor een fris accent in gerechten zoals deze zomerse witlof salade. Aangevuld met iets zoets zoals appel, peer of mango, dat de totaalsmaak helemaal in balans brengt.
Is witlof lekker?
Witlof wordt onterecht nog veel te vaak als vies of bitter bestempeld. Misschien omdat we het van vroeger kennen, toen het te ver doorgekookt naast een paar aardappelen en een karbonade op ons bord lag. Witlof heeft van nature een licht bittere maar ook zeer frisse smaak. Te lang verwarmen brengt de bittere smaak naar boven die dan inderdaad niet lekker meer is.
Ook lekker
Houd je niet van mango of wil je iets anders met witlof combineren?
Probeer dan eens een van de volgende opties:
- Appel
- Peer
- Druiven
- Rozijnen
- Abrikoos
- Perzik
- Dadels
- Bloedsinaasappel
Witlof mango salade met avocado en pecannoten
PrintIngrediënten
- Witlof (2 a 3 stronkjes)
- Komkommer (1/2)
- Avocado (1)
- Mango (1/2)
- Pecannoten (een handje)
- Olijfolie extra vierge
- Clementine olie (optioneel)
- Zwarte peper
Bereidingswijze
- Was en snijd de witlofjes in de breedte in dunne ‘plakken’ en doe deze in een schaal
- Doe ditzelfde met de komkommer. Deze snijd ik meestal in driehoekige blokjes, dat is een Japanse manier van groenten snijden
- Snijd de avocado in stukjes en verdeel over de witlof en komkommer
- Snijd de mango in hele dunne strengen met een juliennesnijder (zie foto). Dit is een soort gegolfd mesje waardoor de sliertjes ontstaan. Heb je geen juliennesnijder, dan kun je ook dunne plakjes met een dunschiller of kaasschaaf maken.
- Strooi een handje (gebroken) pecannoten over de salade
- Giet wat olijfolie over het geheel, liefs de Clementine olie van Foodelicious (zie foto), maar als je die niet hebt, een lekkere extra vierge.
- Maal wat verse zwarte peper over het geheel en geniet van je zomerse salade!