Maca power pannenkoeken
Het is geen toeval dat ik het beslag voor deze pannenkoekjes in de vorm van een hartje heb gegoten. Het symboliseert namelijk de eigenschappen van het ingrediënt macapoeder dat ik erin heb verwerkt. Maca wordt gezien als afrodisiac vanwege zijn libido-verhogende eigenschappen! Een perfect Valentijsgerechtje dus 😉
Maca is een knolgewas uit Peru, en behoort tot de superfoods vanwege zijn hoge concentratie voedingsstoffen en adaptogene staat. Dat wil zeggen dat het voor iedereen een andere werking kan hebben. Zo kan het een positieve invloed op je conditie hebben, helpen bij stressreductie en balans in je hormoonhuishouding brengen.
Je kunt maca in poedervorm kopen en dagelijks een eetlepel verwerken in een shake of smoothie. De smaak is ietwat bitter en nootachtig, maar heeft in de verte ook iets weg van vanille. Het is lastig te zeggen of het hartig of zoetig is. Ik heb dit recept voor vegan pannenkoeken daarom lekker basic gehouden, zo kun je ‘m naar eigen smaak in een zoete of hartige variant maken.
Ei vrij, iedereen blij
Wist je al dat je pannenkoeken net zo goed zònder ei kan bakken? Het is voor de structuur dan wel fijn om een glutenhoudend meelsoort te gebruiken omdat die voor de luchtigheid zorgen. Ook voeg je nog een klein beetje bakpoeder toe. Verder kun je natuurlijk nog van alles aan het beslag toevoegen wat je maar lekker vindt, dus leef je uit met kaneel, rozijnen, goji-bessen etc. Voor een hartige variant kun je denken aan spinazie en stukjes champignon en ui, maar die kun je natuurlijk ook los bakken en achteraf op de pannenkoek leggen!
Vegan Valentijnspannenkoeken met maca
PrintIngrediënten
- 2 el. maca poeder
- 200 gr. gebuild tarwemeel (of een andere meelsoort naar keuze)
- 500 ml. havermelk (of een andere plantaardige melksoort naar keuze)
- 1/2 el. bakpoeder
Bereidingswijze
- Doe het meel, macapoeder, bakpoeder en de havermelk (of andere plantaardige melk naar keuze) in een kom en roer met een garde tot een glad beslag.
- Leg de metalen hartvorm in het midden van je koekenpan en smelt een stukje kokosboter in het midden. Schenk hier beslag in tot de vorm gevuld is.
- Bak op halfhoog vuur tot de bovenkant droog is en verwijder de vorm. Keer de pannenkoek om met een brede spatel en bak ook de andere kant lekker bruin.
- Stapel de pannenkoeken op een bord en dek af met een ander bord om zolang warm te houden.
- Dien de pannenkoeken bijvoorbeeld op met blueberries, stukjes peer en wat (rijst)stroop of mayple syrup.