Geef tofu nog één kans!
Tofu is een van de bekendste plantaardige eiwitproducten en wordt daardoor veel gebruikt als vleesvervanger. Echter vinden zowel vleeseters als vegetariërs / veganisten de smakeloze stukjes spons vaak niet te eten. Met onderstaande eenvoudige bereiding wil ik daar graag verandering in brengen. Geef jij tofu ook nog één kans? Ik beloof je dat ‘ie het verdient!
Vleesvervanger
Tofu is een van de bekendste plantaardige eiwitproducten en wordt daardoor veel gebruikt als vleesvervanger. Je kunt het in kleine blokjes snijden en aan bijvoorbeeld rijstgerechten, curry’s of soepen zoals deze misosoep toevoegen, maar persoonlijk vind ik dat qua smaak een beetje vlak. (lees: saaie, smakeloze stukjes spons). De oplossing: heerlijke en gezonde smaakmakers! Mijn favoriete combinatie is toch wel sesamolie en shoyu, die de tofu een heerlijk diepe smaak geven. Op deze manier wordt het toch nog een prima vervanger voor vlees of vis.
Tofu soorten en eigenschappen
Tofu wordt gemaakt van sojabonen. Het heeft een lichte structuur die aan een stevige pudding doet denken. Er is ook zijdentofu, dat nog zachter van structuur is. Deze wordt vaak gebruikt in sauzen en toetjes. Tofu heeft een sterk verkoelende werking op het lichaam en is daarom meer geschikt om in de zomer te eten. Die verkoelende werking zorgt er trouwens ook voor dat het bij veelvuldig gebruik libido verlagend is. Misschien iets om rekening mee te houden 😉
Het recept hieronder is een basisbereiding die je kunt serveren bij allerlei gerechten met rijst, noedels, groenten, curry’s en soepen, of als los bijgerecht.
Tofu met shoyu | Recept
PrintIngrediënten
- Tofu (naturel, 1 blok voor 2 pers.)
- Sesamolie
- Shoyu (sojasaus)
Bereidingswijze
- Snijd een blok naturel tofu eerst in plakken en vervolgens de plakken in driehoekjes. Een blok is ongeveer genoeg voor twee personen. Tijdens het bakken gaat er wel wat vocht verloren dus houd er rekening mee dat het qua volume wat minder wordt.
- Verwarm wat sesamolie in een pan en bak hierin de driehoekjes tofu op middelmatig vuur tot ze lichtbruin kleuren. Draai ze met een vork om zodat ook de andere kant gebakken wordt.
- Blus het geheel na enkele minuten af met een flinke scheut shoyu. Hoe meer je gebruikt, hoe zouter het wordt, kijk dus wel uit dat je niet uitschiet.
Als de shoyu grotendeels in de tofu getrokken is kun je even een stukje proeven of ze zout genoeg, en krokant van buiten en zacht van binnen zijn. Zo niet, bak langer en/of voeg extra shoyu toe.