De lekkerste manier van tempeh bereiden leerde ik op Bali. Tempeh is een traditioneel Indonesisch plantaardig product. Het wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren.
Bali
Tijdens mijn reis door Bali proefde ik ergens in een traditioneel eethuisje iets bijzonders. Het was tempeh zoals ik het nog nooit in Nederland geproefd had. Wat was dát zacht en zó vol van smaak! Dit wilde ik natuurlijk ook graag zelf leren klaarmaken. Ik vroeg de eigenaar van het familierestaurantje of hij het me wilde leren.
Tempeh: de perfecte vleesvervanger
De bijzondere smaak wordt omschreven als nootachtig en champignon-achtig. Met zijn stevige textuur is het een zeer geschikte plantaardige variatie op vlees. Er zijn ontzettend veel toepassingen te bedenken, van traditionele gerechten tot tempeh burgers. Het is rijk aan vitaminen, proteïnen en vezels. Daardoor past het perfect bij een gezonde, sportieve en plantaardige leefstijl. Omdat het een gefermenteerd product is, kun je beter voor tempeh dan voor tofu kiezen. Gefermenteerde producten hebben namelijk een gunstig effect op het spijsverteringssysteem.
Bali Boemboe
Bali boemboe is een traditioneel Balinees specerijenmengsel. Het is een smaakmaker op basis van olie met knoflook, gember en chili. Een kant-en-klare versie is overal te koop. Dit is een prima alternatief voor als je wat minder tijd, of geen verse ingrediënten in huis hebt. Ik adviseer wel altijd voor een biologische versie zonder toevoegingen (E-nummers) te gaan. Dit proef je namelijk terug in het eindresultaat en is een stuk beter voor je gezondheid ?
Wil je de real deal? Volg dan het recept zoals ik het van Ketut leerde. Meer dan een paar ingrediënten fijnhakken hoef je er eigenlijk niet voor te doen 😉
Tempeh met een vleugje Bali
PrintIngrediënten
- 1 stuk tempeh in blokvorm (te koop bij toko, supermarkt of biologische winkel)
- 1 blik kokosmelk (biologische zonder toevoegingen)
- 3-4 cm verse gember
- 1 chili peper (of 2 als je van pittig houdt)
- 2 teentjes knoflook
- 2 sjalotjes
- 1 takje lemongrass (sereh)
- 2 el. (kokos)olie
Voor erbij (optioneel):
- rijst of andere graansoort naar keuze, liefst volkoren
- komkommer of andere groente naar keuze voor een fris accent
Bereidingswijze
- Begin met het maken van verse boemboe: Snijd de uitjes, knoflook, chilipepers, gember en lemongrass zo fijn mogelijk. Dit gaat het makkelijkst met een goed groentemes die je met de punt op je snijplank zet en met snelle korte bewegingen de ingrediënten zeer fijn laat hakken. Ontspan je armen en laat het mes het werk doen 🙂
- Verhit de (kokos)olie in een pan en voeg de fijngesneden boemboe ingrediënten toe.
- Na even zachtjes roerbakken op matig vuur een kopje water toevoegen (hierdoor ontstaat een soort bouillon) en aan de kook brengen.
- Voeg nu de tempeh toe, in blokjes, driehoekjes of kleine reepjes gesneden. Laat ongeveer 10 min. zachtjes koken op laag vuur.
- Voeg de kokosroom toe.
- Laat nog even door verwarmen zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Serveren met rijst en groente naar keuze. Bijvoorbeeld rode rijst en komkommer met een snufje zout en citroensap.