Categorie:

Mineralen

Wat zijn mineralen?

Mineralen behoren tot de voedingsstoffen (nutriënten) die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van ons lichaam. Ze vallen samen met vitaminen en spoorelementen onder de micronutriënten omdat het een voedingsstof is waar we weinig van nodig hebben, ten opzichte van koolhydraten, eiwitten en vetten, die we macronutriënten noemen.
Mineralen zijn (net als vitaminen) essentiële voedingsstoffen. Ons lichaam kan ze niet zelf aanmaken en dus moeten we ze uit onze voeding halen. Het grote verschil met vitaminen is dat mineralen anorganische stoffen zijn, wat betekent dat ze uit ‘dode’ materialen komen. Vitaminen zijn organische stoffen en komen voor in planten en dieren.

Elektrische lading

Met hun positieve of negatieve elektrische lading houden mineralen voornamelijk de vloeistofdruk in en rondom de cellen op peil en zijn ze verantwoordelijk voor het zuur-base evenwicht. De nieren zijn de organen die daarbij een teveel aan elektrolyten uit het bloed filteren en via de urine uit het lichaam afvoeren.

Macro- en micro-elementen

Ook de mineralen kunnen we weer onderverdelen in elementen die in hoge concentraties voorkomen in ons lichaam; de macro-elementen, en de soorten die maar in kleine hoeveelheden voorkomen: de micro-elementen (ook wel spoorelementen genoemd).

Macro-elementen
  • Calcium (Ca)
  • Kalium (K)
  • Natrium (Na)
  • Chloor (Cl)
  • Magnesium (Mg)
  • Fosfor (P)
  • Zwavel (S)
Micro-elementen
  • IJzer (Fe)
  • Jodium (J)
  • Fluor (F)
  • Mangaan (Mn)
  • Koper (Cu)
  • Seleen (Se)
  • Molybdeen (Mo)
  • Silicium (Si)
  • Chroom (Cr)
  • Zink (Zn)

Goede plantaardige bronnen van mineralen

Groene bladgroenten, zeegroenten, sesamzaad (calcium), volle granen, bonen en peulvruchten

Bekijk hieronder alle recepten die rijk zijn aan mineralen