Categorie:

Soepen

Kombu en zeezout in plaats van bouillonblokjes

Voor mijn soepen gebruik ik eigenlijk nooit bouillon blokjes. Deze bevatten vaak teveel bewerkt zout en misschien ook nog andere ongewenste ingrediënten. Beter is het om voor een stukje kombu te kiezen. Deze kan je eventueel eerst een halfuurtje in warm water weken en daarna dit water aanvullen en als bouillon voor de soep gebruiken. De smaak wordt hartig door de heerlijke zoutige umami smaak van de kombu. Ook zal je profiteren van zijn gezonde voedingsstoffen. Hij bevat namelijk een flinke dosis mineralen en vitaminen. Lees hier alles over kombu en andere zeewieren.

Als het water enkele minuten aan het koken is, voeg ik een flinke snuf zeezout toe. Natuurlijk zeezout is onbewerkt en bevat dus ook een grote hoeveelheid belangrijke mineralen die we hard nodig hebben om ons lichaam up and running te houden. (Bij regulier keukenzout is dit er grotendeels uitgehaald omdat dit soort zout voornamelijk voor de industrie gebruikt wordt.) Als je het zeezout mee laat koken met je gerecht, de soep in dit geval, komt er een laagje om de zoutcellen die het zout beter opneembaar maken. Je kunt het dus beter tijdens het koken toevoegen dan achteraf.