Welke kookstijl past bij welk gerecht?
Er zijn ontzettend veel kookstijlen en combinaties denkbaar. Onderstaande lijst geeft gezonde en natuurlijke kookstijlen weer die in de recepten op deze website gebruikt worden. Via het menu vind je bij kookstijlen de bijbehorende recepten.
Er zijn ontzettend veel kookstijlen en combinaties denkbaar. De kookstijl koken(in een pan met water) is de belangrijkste basisbereiding voor groenten. Koken geeft gelijkmatige energie aan het voedsel. Groenten hoeven niet helemaal onder water te staan. Er zijn meerdere manieren mogelijk, we kunnen de volgende subcategorieën onderscheiden. Via het menu vind je bij kookstijlen de bijbehorende recepten.
Stomen
Een lichtere bereidingsvorm dan koken. Deze kookstijl is geschikt voor de warmere lente en zomermaanden.
Koken
Belangrijkste basisbereiding voor groenten. Geeft gelijkmatige energie. Groenten hoeven niet helemaal onder water te staan.
Blancheren / Ohitashi
Groenten onderdompelen in kokend water. Zorgt voor frisse en knapperige bereiding van bladgroenten (30 seconden) of zeer dun gesneden hardere groenten (iets langer).
Middellang koken / Nitsuke
Groenten middellang koken in weinig of hun eigen vocht.
Lang koken / Nishime
Grof gesneden groenten voor langere tijd zachtjes koken in een klein laagje water en stoom van hun eigen vocht. Zorgt voor sappige bereiding en geeft verwarmende en kalme energie. Geschikt voor ouderen en zieken. Deze kookstijl is geschikt voor de koudere herfst en wintermaanden.
Kinpira-stijl / sauteren & koken
Combinatie van sauteren en koken: Groenten eerst enkele minuten in olie bakken, daarna water toevoegen en 80% gaar koken. Dan shoyu toevoegen en enkele minuten laten gaarkoken. Overtollige vocht eventueel weg laten koken door deksel te verwijderen.
Sukiyaki
Traditioneel Japans eenpansgerecht dat wordt klaargemaakt in een gietijzeren koekenpan en vervolgens in bouillon gekookt.
Nabe
Koken in een aardewerk pan aan tafel. Vergelijkbaar met fondue, maar dan met bouillon.
Sauteren
Bakken in een pan met olie.
Roerbakken / wokken
Kort bakken in een pan met olie en continue omscheppen. Ook geschikt icm kinpira-stijl
Grillen
Geeft groenten een licht gebrande smaak. Zachte groenten behouden hun vorm en textuur en worden niet zacht.
Bakken in de oven
Langere tijd in de oven bakken is geschikt voor allerlei (wortel)groenten en stoofschotels. Het geeft extra kracht en aroma, doordat de energie door de groenten gelijkmatig van rondom geabsorbeerd wordt. Bij koken in een pan komt deze energie van onder en gaat naar boven.
Koken in snelkookpan
Koken onder druk. Vooral geschikt voor granen, bonen en peulvruchten. Groenten kunnen ook in de snelkookpan maar niet te lang.
Frituren & tempura
Zorgen voor een rijke en knapperige smaak voor de meeste groentesoorten. Geeft snelle energie. Niet geschikt voor dagelijks gebruik vanwege het hoge oliegehalte.