Vleesachtig vegan
Als je weet hoe je plantaardig eten lekker op smaak brengt, maak je zelfs de meest verstokte vleeseter blij met je kookkunsten. Dat is mijn ervaring tenminste, vooral met dit gerecht. Deze chewy spicy en salty pulled mushrooms zijn al meerdere malen een groot succes en aangename verrassing gebleken bij mijn gasten. Ze hebben een lekker stevige bite en een zoute smaak door het gebruik van gerookte paprikapoeder en shoyu. Een veel gezondere en diervriendelijker manier om je cravings te stillen dan met dierlijk voedsel. Je kunt daar ook een vleesvervanger voor nemen natuurlijk, maar hoewel die tegenwoordig best lekker zijn, en als je weinig tijd heb weleens uitkomst kunnen bieden, ben ik er geen voorstander van om deze (bewerkte) producten dagelijks te eten. Liever kies ik voor een vers en natuurlijk product, dat ik met andere natuurproducten op smaak breng. Zo kan ik eindeloos variëren en combineren, en elke dag weer een andere creatie op tafel zetten die zowel smaakvol als gezond is. Check deze prachtige paddenstoeltjes nou eens…
Pulled mushrooms
Natuurlijk kan je als veganist ook prima van een stevige maaltijd genieten die goed vult en energie geeft. We leven echt niet alleen maar op salades hè! Paddenstoelen zijn een geliefde vleesvervanger omdat ze een lekkere chewy structuur hebben. In dit gerecht gebruikte ik Eryngii paddenstoelen. Die hebben een dikke stam en in verhouding een klein hoedje. Ze zijn door deze vorm ideaal om pulled mushrooms mee te maken. Pak ze aan de onderkant vast en scheur ze in de lengte in stukjes, zodat er slierten ontstaan. Je kunt ze zo dun of dik maken als je zelf wilt.
Neem een flinke hoeveelheid paddenstoelen. Tijdens het bakken slinken ze, waardoor het volume flink afneemt. Na bereiding zijn ze nog prima in de koelkast te bewaren, en de volgende dag lekker als lunch te nemen. Wees dus vooral niet bang om teveel te maken 🙂
De pulled mushrooms zijn een heerlijk bijgerecht om te serveren met bruine rijst, kikkererwten en groente naar keuze.
Pulled mushrooms
PrintIngrediënten
- een flinke schaal paddenstoelen, het liefst Eryngii (duinvoetje in het Nederlands).
- 1/4 cup shoyu
- 1/4 cup water
- gerookte paprikapoeder
- 4 el. sesamolie
Bereidingswijze
- Pak de Eryngii paddenstoelen aan de onderkant vast en scheur ze in de lengte in stukjes, zodat er een soort slierten ontstaan. Je kunt ze zo dun of dik maken als je zelf wilt. Als je geen Eryngii’s kunt krijgen, neem dan Shii-take. Deze hebben een grote hoed en die je in smalle reepjes kunt snijden.
- Verhit de sesamolie in een (gietijzeren) koekenpan en leg hierin de paddenstoelen.
- Strooi er gerookt paprikapoeder overheen naar smaak. Het is redelijk scherp dus kijk ermee uit als je niet zo van heet houdt.
- Roerbak enkele minuten tot ze goed verwarmd zijn. Meng de shoyu en het water en blus de paddenstoelen hiermee af. Ik heb gelijke delen water en shoyu aangehouden, maar je kunt het ook minder zout maken door het deel shoyu kleiner te maken.
- Laat nog 10 minuutjes op laag vuur pruttelen en dien daarna warm als bijgerecht op met bijvoorbeeld rijst en groenten.
Tips, variaties en bijzonderheden
• Als je geen Eryngii's kunt krijgen, neem dan Shii-take. Deze hebben een grote hoed en die je in smalle reepjes kunt snijden. • De verhouding shoyu : water heb ik nu 1 : 1 genomen, maar als je het minder zout wilt hebben kun je minder shoyu nemen.