Simpel, snel en toch bijzonder
Deze pasta met lavendel is echt super simpel en snel klaar te maken. Toch is ‘ie verassend lekker door de toevoeging van het kruid lavendel. Heb je (soms even) geen zin of tijd om lang in de keuken te staan? No worries, je kunt nog steeds iets heerlijks op tafel toveren door het toevoegen van bijzondere kruiden, zoals de gedroogde lavendel in dit recept.
Edelgistvlokken
Edelgistvlokken hebben een lekker hartig smaakje dat doet denken aan kaas. Je kunt de vlokjes zo gebruiken, maar je kunt er ook een mengsel van maken met gemalen noten en een beetje zeezout, zodat de structuur wat zwaarder wordt. Maal hiervoor een handje walnoten, amandelen of een andere notensoort naar keuze (zonnebloempitjes kunnen trouwens ook prima) met wat zeezout in een blender of vijzel. Als je een kruimelachtige structiuur hebt, meng je het met de edelgistvlokken. Je kunt een verhouding van 1:1 aanhouden maar eigenlijk maakt dit niet zoveel uit. Op deze manier zijn de edelgistvlokken wat vettiger en zijn ze goed te gebruiken als een alternatief voor parmezaanse kaas. Edelgistvlokken zijn verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkel en tegenwoordig ook bij de meeste (grotere) supermarkten.
Pasta met lavendel
PrintIngrediënten
- 150 – 200 gram vlinderpasta (75-100 gr. p.p.)
- 1 blik tomatenblokjes (biologisch zonder toevoegingen)
- 1 pakje plantaardig gehakt (Pro la terre of Vivera)
- 1 teentjes knoflook
- 1 Citroen (sap & schil)
- 1 el. gedroogde lavendel (1/2 eetlepel p.p.)
- 2 el. edelgistvlokken (1 eetlepel p.p.)
- zeezout (naar smaak)
Bereidingswijze
- Kook de pasta beetgaar in ongeveer 8 minuten
- Bak intussen het plantaardige gehakt in een koekenpan met wat olijfolie met geperste knoflook aan
- Giet de pasta af en voeg deze toe in de koekenpan
- Strooi een snufje zeezout over de pasta
- Voeg het sap van een halve citroen toe
- Voeg ook de gedroogde lavendel toe en roer door. Je kunt ongeveer een halve eetlepel lavendel per persoon rekenen
- Voeg dan een blikje tomatenstukjes toe en roer weer goed door. Laat een paar minuutjes pruttelen met de deksel erop, tot alles goed verwarmd is. Als het geheel te droog wordt, kun je er voorzichtig een kleine hoeveelheid water aan toevoegen.
- Dien op en strooi per bord een eetlepel edelgistvlokken over het gerecht, en een beetje rasp van de citroenschil
Tips, variaties en bijzonderheden
Een iets uitgebreidere versie van deze pasta (maar net zo makkelijk) maak je door er olijven en kappertjes aan toe te voegen. Laat deze mee pruttelen zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.