Voeding: onze bron van energie
Gezondheid staat voor de meeste mensen hoog in het vaandel. Zeggen ze. Toch raar dat we dan zo weinig aandacht besteden aan wat we eten. Als we een nieuwe auto of wat dan ook aanschaffen, letten we goed op kwaliteit en veiligheid en zorgen voor optimaal onderhoud. Maar als het om voedsel gaat, hetgeen waar onze lichaamscellen zich uit opbouwen, zijn we gek genoeg een stuk minder kritisch.
Ons prachtige lichaam is ontworpen om ontelbare verschillende soorten processen uit te voeren. Groeien, bewegen en voorkomen dat we niet ziek worden zijn nog maar een paar van de belangrijke taken waar onze lichaamscellen dag en nacht mee bezig zijn. Die cellen moeten dus vele balletjes hooghouden om ons lichaam fit en gezond te houden, en daarvoor hebben ze energie nodig. Die energie moeten we uit onze voeding halen.
Ons prachtige lichaam is ontworpen om talloze processen uit te voeren.
Onze cellen hebben daar energie voor nodig die wij uit onze voeding moeten halen.”
De energetische waarde van voeding
Er wordt veel gezegd over wat gezond is en wat niet, maar eigenlijk is het voor ieder persoon anders. Waar je vandaan komt, je leeftijd en geslacht, wat je dagelijkse activiteiten zijn, in welk klimaat je leeft of welk seizoen het is, zijn allemaal factoren die invloed hebben op jouw gezondheid en conditie.
Ieder voedingsmiddel heeft een andere energetische waarde. Hiermee kun je je eigen gezondheid richting geven. De meeste mensen weten wel wat ongezond eten is, maar ook gezonde, pure, natuurlijke voedingsmiddelen hebben ieder hun aparte eigenschappen en geven allemaal een ander soort energie aan ons lichaam als we ze eten. Bijvoorbeeld: een wortel en een mango. Wanneer kun je beter een wortel eten en wanneer ga je voor de mango? Hoewel ze allebei gezond zijn zit er tussen deze twee voedselbronnen een wereld van energetisch verschil. Kijk bijvoorbeeld eens naar de manier waarop ze groeien of naar hun structuur. De ene groeit in koudere klimaten onder de grond naar beneden toe en voelt hard aan. De energie waardoor de wortel groeit wordt voornamelijk uit de bodem onttrokken die veel mineralen bevat. De mango groeit aan het uiteinde van een tropische boom naar buiten toe en is zacht en sappig. De energie van de zon zorgt in dit geval voor de groei. De vraag is dus, wat voor energie kan jij op dit moment het beste gebruiken? Als je het snel koud hebt is het misschien voor jou niet de beste optie om ’s winters te beginnen met een ontbijt van tropisch fruitsoorten. Deze zijn namelijk bedoeld om met hun verkoelende energie de mensen die daar in dat warme klimaat wonen verkoeling te bieden.
Blijf zo dicht mogelijk bij de natuurlijke versie van je voedingsmiddel.
Door je voedingsbronnen slim te kiezen kan je balans vinden en je lichaam en geest gezond en fit houden. Blijf daarbij zo dicht mogelijk bij de natuurlijke versie van je voedingsmiddel. Kies voor onbewerkte producten, het liefst biologisch dus vrij van chemicaliën en pesticiden. Ga voor volle granen en volkoren producten in plaats van geraffineerde granen en witmeelproducten. Eet met de seizoenen mee en kies vooral producten die van nature in jouw klimaat of omgeving groeien.
Meer weten?
Hier vind je een overzicht van een aantal van de bronnen die mijn kennis en standpunten over dit onderwerp hebben ontwikkeld:
Documentaires:
- What the health (gratis op Netflix)
- Cowspiracy (gratis op Netflix)
- Forks over Knifes (gratis op Netflix)
- Our daily bread
Boeken
- Een pleidooi voor echt eten, Michael Pollan (originele titel: ‘In defense of food’)
- Dieren eten, Jonathan Saffran Foer (originele titel: ‘Eating Animals’)
- Het gelijk van de dieren, het geluk van de mensen, Marianne Thieme
- Beter met voeding, Mia Tjioe-America
- De complete gids voor de macrobiotische keuken, Aveline Kushi en Alex Jack
- De macrobiotische weg, Michio Kushi
Educatie
- Opleiding tot Natuurvoedingskok en -therapeut, Gimsel Academy Rotterdam