Oorsprong
Miso is een Japans product. Het wordt gemaakt door pasta van sojabonen voor lange tijd te fermenteren met de koji schimmel. De smaak is het best te omschrijven als umami, ofwel de vijfde smaak. (zoet, zuur, zout, bitter, umami). Deze umami smaak ontstaat door dit koji-fermentatieproces en betekent letterlijk ‘heerlijke smaak’. Het fermentatieproces zorgt dat het eindproduct lichter verteerbaar wordt, doordat een deel van de spijsvertering geholpen wordt.
Gepasteuriseerd of ongepasteuriseerd
Let er bij het kopen op dat het product ongepasteuriseerd is. Pasteuriseren is een proces in de voedselindustrie dat bacteriën in voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten. Dit zorgt er echter ook voor dat de melkzuurbacterie die een gunstig effect heeft op de darmflora, en waaraan miso nu juist zo rijk is, gedood wordt. Gepasteuriseerde miso kan nog steeds prima gebruikt worden voor de smaak, maar als je zijn gezonde eigenschappen ten volle wilt benutten, kies dan voor de ongepasteuriseerde variant.
Soorten miso
Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, van witte miso tot hele donkerbruine. Hoe donkerder de kleur, hoe langer gefermenteerd en hoe sterker de smaak.
- Hatcho: Gefermenteerde sojabonen. Fermentatietijd: 24 maanden. (Glutenvrij)
- Genmai: Gefermenteerde sojabonen met bruine rijst. Fermentatietijd: 18 maanden
- Mugi: Gefermenteerde sojabonen met gerst. Fermentatietijd: 18 maanden
- Shiro: Gefermenteerde sojabonen met witte rijst. Fermentatietijd: 2-6 weken (ook wel witte miso genoemd)
Gebruik en toepassingen
Er zijn oneindig veel verschillende manieren om miso te gebruiken. De bekendste zijn in soepen, sauzen en dressings.
Shiro of witte miso wordt door zijn lichtere smaak vaak gebruikt voor zoete of neutrale gerechten en zomerse salade dressings, en de donkere voor hartige of gerechten zoals misosoep. Japanners eten de soep traditioneel vaak als ontbijt. Het geeft kracht en energie. Bij de bereiding van misosoep wordt de pasta pas op het allerlaatst toegevoegd aan de soep en niet meegekookt, omdat bij het koken de gezonde eigenschappen deels verloren gaan. Het is ontzettend lang houdbaar dus erg handig om altijd een potje in huis te hebben.
Bekijk hier het recept met stap-voor-stap uitleg met foto’s voor een heerlijke maaltijd misosoep