Kombu pesto is in alle opzichten het beste alternatief op normale pesto. Het is vele malen gezonder én diervriendelijker. Normaal zit er een berg Parmezaanse kaas in pesto, dat zorgt voor het hartige smaakje. Maar vergis je niet in hoe vet kaas eigenlijk is. Daarnaast is kaas natuurlijk een zeer dieronvriendelijk product. Gelukkig hoeven veganisten niets tekort te komen qua smaak, en al helemaal niet qua voedingsstoffen. In dit alternatieve recept voor kombu pesto gebruik ik een zeewier dat zeer rijk is aan mineralen en vitaminen.
Wat is kombu?
Kombu (Laminaria japonica) is een grote, sterke, zwart-bruine soort zeewier die ook weleens kelp wordt genoemd. Kombu wordt vaak gebruikt als ‘soepbeen’ in bijvoorbeeld dashi bouillon of misosoep. Je kunt het vinden in natuurvoedingswinkels als gedroogde, langwerpige strips.
Het heeft een zoutig smaakje dat we umami noemen, en is zeer rijk aan allerlei belangrijke mineralen waaronder ijzer, calcium, jodium, magnesium en kalium. Daarnaast zit het ook nog eens boordevol met o.a. vitamine A, B2 en C. Kombu draagt onder andere bij aan een gereguleerde bloedsuikerspiegel, bevordert een gezonde schildklierfunctie en beschermt tegen degeneratieziekten. Het is rijk aan foliumzuur en daardoor ook goed te gebruiken door zwangere vrouwen. Ook sporters kunnen er iets aan hebben, het draagt namelijk bij aan de spieropbouw door zijn hoge eiwitgehalte!
Nou, wat wil je nog meer? Het is een bron van voedingsvezels, terwijl kaas vooral vet is en vaak chemische toevoegingen bevat. Dus of jij de kaas laat staan uit gezondheidsoverwegingen, voor de koeien of omdat je gewoon eens iets anders wilt (of alle drie): De kombu pesto is een must om eens te proberen!
Kombu pesto
PrintIngrediënten
- 5 strookjes kombu zeewier
- een heel plantje basilicum
- olijfolie (kies voor een goede kwaliteit extra vierge. Ik gebruikte hier de Palestijnse bio olie van Foodelicious)
- halve citroen (uitgeperst)
- 4 el. pijnboompitjes
- snufje zeezout
- zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze
- Leg de gedroogde kombu strips 20 minuutjes in lauw-warm water zodat ze zacht worden. Hak daarna zo fijn mogelijk met een scherp mes. Als je de kombu te lang weekt wordt het te zacht en glibberig en moeilijk te snijden.
- Rooster in die tijd de pijnboompitten in een koekenpannetje op laag vuur. Pas op dat ze niet aanbranden!
- Mix alle ingrediënten (kombu, basilicum, olijfolie, citroensap, pijnboompitten en zwarte peper) in de vijzel of blender, maar voeg de olijfolie in stappen toe. Zorg voor een niet te droge, goed smeerbare olie-achtige structuur, vergelijkbaar met pesto of tappenade.
- Proef of de pesto goed op smaak is. Voeg zo nodig een snufje zeezout toe.
- Presenteer de kombu pesto in een mooi schaaltje op de lunchtafel of serveer met warm pitabrood als borrelhapje.
Tips, variaties en bijzonderheden
In plaats van kombu kun je ook een ander stevig soort zeewier gebruiken.