Saffraan, een bijzondere smaakmaker
Bij wijze van souvenir bracht ik van mijn reizen door Iran een paar doosjes goede kwaliteit saffraan mee. Maar eerlijk gezegd gebruik ik het helemaal nooit. Tijd dus om daar verandering in te brengen, want saffraan kun je op vele manieren toepassen. De meest bekende voor ons is waarschijnlijk in rijst. Door het toevoegen van een piepklein beetje saffraan krijgt een hele pan witte rijst een knalgele kleur. Naast rijst of andere graansoorten, kun je natuurlijk ook andere dingen met saffraan op smaak brengen. Ik probeerde het met verse kikkererwten en ontdekte zo een super lekker bijgerecht dat extreem makkelijk klaar te maken is en tegelijkertijd een bijzondere smaak heeft die je niet zo snel ergens anders proeft.
Saffraan, het rode goud
Saffraan heeft een licht bittere smaak en een geurig aroma dat doet denken aan honing. Slechts één draadje is al genoeg om een liter kokend water in een uur diepgeel te kleuren. De arbeidsintensieve teelt maakt saffraan tot een kostbare specerij, het wordt daarom ook wel het rode goud genoemd. Voor de kostbare saffraan worden delen van de stampers handmatig geoogst: de stijlen en de stempels, die zowel smaak- als kleurstof zijn. De meeldraden van de saffraankrokus hebben geen culinaire waarde. Na het oogsten worden de stijlen en stempels gedroogd. Dit drogen gebeurt in droogkasten met een warme luchtstroom of in de zon. De hoogste kwaliteit komt van de bloedrode stempels, het bovenste deel van de gedroogde stijlen. Voor een kilo gedroogde saffraan zijn ongeveer 150.000 bloemen nodig, wat overeenkomt met een oppervlakte van zo’n 2.000 m2 saffraanplanten. (bron: wikipedia)

Saffraanbloem
Kleine gerechtjes
Ik hou er altijd van om verschillende gerechtjes te maken als er mensen komen eten. Zo kan iedereen van alle dingen proeven en opscheppen wat ze lekker vinden. Deze kikkererwten met saffraan zijn van mij nu in ieder geval een favoriet bijgerecht geworden! Om te variëren kun je in plaats van kikkererwten ook andere peulvruchten, bonen of graansoorten gebruiken.
Kikkererwten
Ik vond kikkererwten eigenlijk nooit zo bijzonder en gebruikte ze daarom ook zelden in gerechten. Ik maakte alleen soms verse hummus met kikkererwten uit blik. Totdat ik tijdens mijn opleiding voor natuurvoedingskok van alles leerde over de gezondheidsvoordelen van verse bonen. Ik begon met het weken van bonen en peulvruchten en ontdekte dat deze na bereiding een stuk smaakvoller en lekkerder van structuur zijn dan de bonen die we in blik of pot kopen. En een stuk gezonder dus. Wil je hier meer van weten? Lees dan deze pagina die helemaal over bonen en peulvruchten gaat.
Ik ben dus inmiddels een echte fan van bonen- en peulvruchten geworden. En dat gedoe met van te voren weken? Het is net zoals bij alles geen moeite als je er even aan gewend bent. Ik zet meestal een schaaltje bonen (en/of rijst) in het water voor ik ’s ochtends de deur uit ga. Die zet ik ’s avonds dan op terwijl ik de rest van mijn gerecht bereid.
Eiwitten of proteïne
Kikkererwten in allerlei vormen zijn geliefd bij veel vegetariërs en veganisten. Ze worden vaak gebruikt als vleesvervanger wegens hun hoge eiwitgehalte. Wist je dat het zelfs gezonder is om je proteïne uit plantaardige bronnen te halen dan uit dierlijke? Waarom dat zo is kun je hier allemaal lezen.
Kikkererwten met saffraan en zeezout
PrintIngrediënten
- 1 cup droge kikkererwten (vers, dus niet uit blik)
- 1 tl. saffraan
- 1 flinke snuf zeezout
- 1 tot 2 el. olijfolie
Bereidingswijze
- Week de kikkererwten liefst een dag of nacht of aantal uren van te voren.
- Kook ze daarna in een snelkookpan binnen 15-20 minuten gaar. In een andere pan duurt het iets langer. Houd de deksel op de pan en voeg het zout pas later toe.
- Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan, giet de kikkererwten af wanneer ze gaar zijn, en doe ze in de pan als de olijfolie warm is.
- Doe de saffraan in een vijzel en maal voorzichtig fijn. Voeg een klein beetje warm water toe om de saffraan een beetje op te laten lossen.
- Voeg een flinke snuf zeezout toe, roer om en voeg daarna de gemalen saffraan toe, roer nogmaals om en laat enkele minuten doorbakken.
- Serveer als bijgerecht.