Bijna lente!
Dit is een perfect gerecht voor de overgang van winter naar lente. Het eet als comfort food door zijn volle structuur en hartige smaak, maar tegelijkertijd heeft het iets fris. De kikkererwten zorgen voor de warmte en de voedingsstoffen die we goed kunnen gebruiken tijdens het koude seizoen. De bleekselderij erbij bereidt ons alvast voor op het zonnige gedeelte van het jaar. En dan die rozemarijn… hmmm! Die zorgt samen met een scheutje olijfolie van goede kwaliteit voor een heelijk verfijnde smaak.
Kikkererwten
Ik vond kikkererwten nooit zo bijzonder en gebruikte ze daarom zelden in gerechten. Ik maakte alleen af en toe verse hummus met kikkererwten uit blik. Totdat ik tijdens mijn opleiding voor natuurvoedingskok van alles leerde over de gezondheidsvoordelen van verse bonen. Ik ben begonnen met het weken van bonen en peulvruchten en ontdekte dat deze na bereiding een stuk smaakvoller en lekkerder van structuur zijn dan de bonen die we in blikken of potten kunnen kopen. En een stuk gezonder dus. Wil je hier meer van weten? Lees dan deze pagina die helemaal over bonen en peulvruchten gaat.
Ik ben dus inmiddels een echte fan van bonen- en peulvruchten geworden. En dat gedoe met het van te voren weken? Kost bijna geen enkele moeite als je eraan gewend bent. Ik zet meestal een schaaltje bonen (en/of rijst) in het water voor ik ’s ochtends de deur uit ga. Die zet ik ’s avonds dan op terwijl ik de rest van mijn gerecht bereid.
Eiwitten of proteïne
Kikkererwten in allerlei vormen zijn geliefd bij veel vegetariërs en veganisten. Ze worden vaak ingezet als vleesvervanger wegens hun rijke eiwitgehalte. Wist je dat het zelfs gezonder is om je eiwitten uit plantaardige bronnen te halen dan uit dierlijke? Waarom dat zo is kun je hier allemaal lezen.
Kikkererwten- bleekselderijsoep met rozemarijn
PrintIngrediënten
- 1 cup kikkererwten (vers)
- 1 l. water
- 2 stengels bleekselderij
- 2 takjes rozemarijn
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook (mag ook meer zijn)
- 2 el. havermout of rijstvlokken (optioneel voor extra romigheid)
- 2 el. edelgistvlokken (optioneel op het laatst er overheen te strooien voor een hartig, kaasachtig smaakje)
- zeezout
- olijfolie
Bereidingswijze
- Week de kikkererwten enkele uren of een dag / nacht van te voren indien mogelijk.
- Kook de kikkererwten in een snelkookpan of andere pan met goed sluitende deksel in 30-40 minuten gaar. Voeg hierbij een flinke snuf zeezout toe.
- Snijd de bleekselderij in halve maantjes, hak de knoflook, ui en rozemarijn fijn.
- Fruit in een andere pan de knoflook, ui, rozemarijn en de bleekselderij in de olijfolie als de kooktijd van de kikkererwten bijna ten einde is gekomen. Laat 10 minuutjes met de deksel op zacht vuur op staan.
- Als de kikkererwten gaar zijn, schep dan ongeveer een derde tot de helft van de kikkererwten uit de pan en bewaar even in een apart bakje.
- Schep het gebakken mengsel van bleekselderij nu in de pan met gekookte kikkererwten maar houd ongeveer een derde deel van de bleekselderij apart.
- Voeg ook 2 el. havervlokken / havermout of rijstvlokken toe. dit maakt de soep extra romig. Pureer het geheel met een staafmixer.
- Voeg nu de pastaschelpjes toe en breng het geheel weer aan de kook. Je kunt de pastaschelpjes ook los in een ander pannetje koken en later toevoegen.
- Als de pastaschelpjes bijna gaar zijn voeg je de apart gehouden kikkererwten en bleekselderij toe. Laat nog even meewarmen en voeg eventueel nog wat zeezout naar smaak toe terwijl de pan nog opstaat.
- Opdienen met een stuk geroosterd zuurdesembrood en garneren met scheutje olijfolie en een takje rozemarijn. Optioneel kun je er ook nog een lepel edelgistvlokken overheen strooien, dit geeft het gerecht een hartig, kaasachtig smaakje.