Wat is Gomasio?
Gomasio is de Japanse naam voor geroosterd sesamzaad met zeezout. Het wordt als smaakmaker gebruikt en heeft een zoute en licht bittere smaak. Daardoor is het een goede combinatie met bijvoorbeeld rijst of andere granen die vaak een vrij neutrale tot zoetige smaak hebben. Ook bij groenten is het heerlijk, het geeft net even wat meer kracht. Sesamzaadjes kunnen het beste geroosterd gegeten worden. Dit omdat de olie in de zaadjes dan beter verteerd kan worden. Rooster ze niet te lang of te hard, maar zo dat ze net een beetje verkleuren.
Sesamzaad bevat gezonde oliën en is een ontzettend goede bron van calcium. Let er bij het kopen op dat je ongepelde sesamzaadjes koopt. De gepelde variant is (met chemicaliën) van belangrijke voedingsstoffen beroofd.
Verhouding zeezout : sesamzaad
Dit eenvoudige maar heerlijke recept bevat maar twee ingrediënten die je in verschillende verhoudingen kunt uitproberen. De ideale verhouding is een kwestie van smaak, maar is ook aan te passen naar leeftijd, naar hoe actief je bent of wat je verder zoal eet. Als je geen of nauwelijks vlees eet (dat al veel natrium van zichzelf bevat) kun je gerust een wat groter deel zout gebruiken voor de gomasio. Ook bij een actieve en sportieve lifestyle kan iets meer zout geen kwaad. Voor kinderen en ouderen word aangeraden om juist een kleiner deel zout te gebruiken. Ik vind 1 deel zeezout en 20 delen sesamzaad in de meeste gevallen een prima verhouding.
Is zout ongezond?
Ook het klimaat waarin we leven speelt een rol bij de ideale hoeveelheid zoutinname. In hele vochtige, tropische klimaatsoorten kunnen mensen extra zout goed gebruiken. Terwijl wij hier in een gematigd (zee)klimaat met veel minder toe kunnen. Teveel zout zorgt voor meer eetlust en creëert ook een drang naar zoetigheid. Wanneer je ergens teveel van neemt, zal je lichaam automatisch proberen balans te maken door te vragen naar zijn tegenovergestelde (zout -> suiker). Als je dat dan gaat consumeren, wil je daarna weer dat andere, enzovoort. De key is dus om zoveel mogelijk uitgebalanceerd te eten. De ‘extremere’ voedingsstoffen (suiker, geraffineerd zout, bewerkte producten, caffeine, alcohol, vlees, kaas, teveel (tropisch) fruit etc.) kun je beter vermijden of slechts met mate en in kleine hoeveelheden nuttigen.
Misverstanden over zout
Het is jammer dat zout zo’n slechte naam heeft gekregen, want in zijn natuurlijke vorm is het een essentiële voedingsstof voor ons lichaam. Het bevat een hoop mineralen die onder andere bijdragen aan de gezondheid van onze botstructuur en zenuwstelsel. Je hoort vaak dat mensen geen zout ‘mogen’ of ze op een zoutloos diëet zitten. Zonde, want net zoals een teveel aan zout, kun je ook een tekort aan zout creëren.
Het probleem is dat het reguliere keukenzout bewerkt is en niet voorziet in onze mineralen behoefte. We krijgen er meer dan genoeg (of veel te veel) van binnen maar hebben er nauwelijks iets aan. In allerlei kant-en-klaar producten of voedingsmiddelen uit pakjes, bakjes en zakjes zit gruwelijk veel verborgen (geraffineerd) zout. Zo krijgen we zonder dat we er bewust van zijn soms wel 10 x zoveel zout binnen dan we nodig zouden hebben. En nee, dat is natuurlijk niet gezond.
Zeezout
Beter is het dus om zelf te koken met verse ingrediënten, en hier zelf zeezout aan toe te voegen tijdens het koken. Zeezout is puur, en het meekoken (met rijst bijvoorbeeld) zorgt voor een betere opname van al zijn elementen door ons lichaam. Soms is het niet mogelijk het zout mee te laten koken omdat het gerecht of de bereidingswijze zich hier niet voor leent. Dan komt de gomasio goed van pas! De mineralen uit zeezout worden namelijk ook goed opgenomen in combinatie met een beetje olie, die in dit geval bij de geroosterde sesamzaadjes vandaan komt.
Gomasio
PrintIngrediënten
- Sesamzaad (20 delen)
- Zeezout (1 deel)
Bereidingswijze
- Was de sesamzaadjes en laat uitlekken
- Rooster het sesamzaad samen met het zeezout in een (gietijzeren) koekenpan op laag vuur. Blijf er bij om het steeds om te schudden omdat de zaadjes snel kunnen aanbranden. Je kunt de zaden tussen de 10 en 20 minuten roosteren. Hoe langer je roostert, hoe krachtiger de smaak wordt.
- Als de zaadjes beginnen te verkleuren kun je ze uit de pan halen en samen met het geroosterde zeezout in een vijzel of Suribachi (Japanse vijzel met ribbeltjes) fijn malen.
- Bewaar de gomasio nadat het is afgekoeld in een afgesloten glazen pot en strooi het over al je gerechten 🙂