Miso en tahin, een gouden duo
Deze basisbereiding voor een dressing van miso en tahin is super makkelijk maar zo ontzettend lekker! Je doet er werkelijk iedereen een plezier mee, is mijn ervaring althans 😉 Je kunt het als dressing voor salades gebruiken maar ook over bijvoorbeeld een warme groenteschotel uit de oven. Als je iets minder water gebruikt kun je hem ook prima als dipsausje neerzetten met wat stukjes brood en rauwe groenten. Hoe dan ook, succes is gegarandeerd!
Eindeloos veel mogelijkheden en variaties
Als je de dressing te zout vindt, kun je de met de verhoudingen van de ingrediënten spelen. In dit recept heb ik de verhoudig tussen miso en tahin gelijk gehouden, maar je kunt dit naar eigen smaak aanpassen. Een groter deel tahin zorgt voor een mildere smaak. Meer miso maakt het zouter en sterker. Ook het soort dat je gebruikt kun je afwisselen. Witte miso maakt de dressing wat milder en zoeter, terwijl de bruine variant het juist meer kracht geeft door zijn zoutere smaak. It’s all a matter of taste! Je kunt het afstemmen op het gerecht dat misschien van zichzelf al vrij krachtig is en niet zo’n sterke dressing of saus nodig heeft. En vice versa natuurlijk. Probeer altijd balans te scheppen op je bord. Natuurlijk is het ook heel goed om per seizoen af te wisselen. ’s Zomers maak je misschien een lichtere variant, terwijl je ’s winters waarschijnlijk meer behoefte hebt aan een krachtige smaak. Aan deze basisbereiding kun je nog van alles toevoegen om het een specifieke smaak te geven. Bijvoorbeeld knoflook, of het sap van een uitgeperste sinaasappel zoals in deze miso-sinaasappel dressing die ik maakte voor over een geperste salade van wintergroenten.
Dressing van miso en tahin
PrintIngrediënten
- 2 el. miso pasta
- 2 el. tahin (sesampasta)
- 2 el. sesamolie
- 1 el. fijngehakte of geraspte ui
- 1/2 el. fijngehakte of geraspte gember
- 10 el. water (meer of minder kan ook, afhankelijk van hoe dik of dun je de dressing wilt hebben.)
Bereidingswijze
- Voeg alle ingrediënten toe in de suribachi, dat is een Japanse vijzel met ribbeltjes. En gewone vijzel kan ook. Heb je die niet? Het kan ook in de blender, maar ik geef de voorkeur aan het malen met de hand. Als je het in de blender maakt, voeg dan ook het water erbij toe en blend indien mogelijk op lage stand.
- Vijzel de pasta’s, olie, ui, gember door deze in de vijzel te roeren. Voeg het water in delen toe en vijzel dit er in kleine hoeveelheden doorheen. Zo ontstaat er een gladde saus. Als je de dressing heel vloeibaar wilt hebben voor over salades bijvoorbeeld, gebruik je 10 of zelfs meer eetlepels water. Wil je het meer als (dip)saus gebruiken, dan is de helft water al genoeg. Beoordeel zelf wanneer jij het goed vindt.