Smaakvol, romig en verwarmend.
Zo is deze bruine bonensoep het beste te omschrijven. Perfect voor een gure herfst of ijskoude winteravond dus! Het vriest nu al de hele week in Nederland, en ik hoor werkelijk iedereen (inclusief mezelf) hierover klagen. Tijd dus voor een oplossing. Natuurlijk kun je een ticket boeken naar een tropisch oord, maar als je in het koude Nederland moet overwinteren kun je met voeding een hoop voor jezelf doen om het wat dragelijker te maken. Kijk naar wat de natuur in ons klimaat in het seizoen te bieden heeft en je hebt je antwoord. Niet alleen de ingrediënten, ook de manier van klaarmaken voegt een bepaalde energie aan je voeding toe. Ruil je verkoelende bakje yoghurt met tropische fruitsoorten ’s winters in voor een warme havermoutpap met bessen, en geniet ’s middags en ’s avonds van warme soepen, stoof- en ovenschotels. Gebruik vooral wortel- en knolgroenten, bonen en volle granen. Deze bieden een verwarmende energie tijdens de koude wintermaanden! Deze bruine bonensoep is heerlijk verwarmend en zo lekker romig van zichzelf! De toevoeging van een beetje gember maakt ‘m extra speciaal 🙂
Gedroogde bonen vs. bonen uit blik of pot
Ik deinsde er zelf jarenlang voor terug. Het leek me teveel gedoe, dat weken en lange koken. Maar sinds ik ermee begonnen ben heb ik geen spijt. Ik heb inmiddels een hele verzameling bontgekleurde bonen in glazen potten op mijn planken staan. Zo heb ik altijd wel iets te eten in huis en het staat nog leuk ook 🙂
Het weken van bonen zorgt voor een betere verteerbaarheid door het lichaam. Hierdoor wordt eventuele gasvorming verminderd en kunnen voedingsstoffen beter opgenomen worden. Je hóeft bonen dus niet te weken, maar het is wel beter.
Bonen uit blik of pot worden in de fabriek eerst gekookt en daarna in hun kookvocht nageweekt. Dit heeft niet hetzelfde effect. Ook wordt er aan voorbereide en voorverpakte voeding vaak van alles toegevoegd omwille van de houdbaarheid en kleur. Je kunt je natuurlijk afvragen wat dit doet met de energetische kwaliteit van je eten…
Bonen koken met kombu en zeezout
Voor mijn soepen gebruik ik eigenlijk nooit bouillon blokjes. Deze bevatten vaak teveel bewerkt zout en misschien ook nog andere ongewenste ingrediënten. Beter is het om voor een stukje kombu te kiezen. Deze leg je onderin de pan en kook je mee met in dit geval de bonen. (Bij rijst en andere granen kun je hetzelfde doen.) De bonen krijgen er een zachter velletje van, en de smaak wordt iets hartiger door de heerlijke zoutige umami smaak van de kombu. Ook zal je profiteren van zijn gezonde voedingsstoffen. Hij bevat namelijk een flinke dosis mineralen en vitaminen.
Lees hier alles over kombu en andere zeewieren.
Als het water enkele minuten aan het koken is, voeg ik een flinke snuf zeezout toe. Natuurlijk zeezout is onbewerkt en bevat dus ook een grote hoeveelheid belangrijke mineralen die we hard nodig hebben om ons lichaam up and running te houden. (Bij regulier keukenzout is dit er grotendeels uitgehaald omdat dit soort zout voornamelijk voor de industrie gebruikt wordt.) Als je het zeezout mee laat koken met je gerecht, de bonen in dit geval, komt er een laagje om de zoutcellen die het zout beter opneembaar maken. Je kunt het dus beter tijdens het koken toevoegen dan achteraf.
Bruine bonensoep voor kracht en warmte
PrintIngrediënten
- 1 cup bruine bonen (gedroogd)
- 1 liter water
- een stukje kombu van +/- 3 cm
- 1 ui
- 1 of 2 teentjes knoflook
- 1-2 cm gember, geraspt
- 1/2 el. zeezout
- peterselie, voor de garnering
- 1 el. shoyu (optioneel, naar smaak)
- 1-2 el. rijst- of havervlokken / havermout (optioneel, maakt extra romig)
Bereidingswijze
- Was de bonen goed en zet ze liefst een nacht in een kom water te weken. Als dit niet lukt, week ze dan enkele uren of in ieder geval zo lang als mogelijk in warm water. Doe het stukje kombu er ook bij.
- Zet de bonen op hoog vuur op totdat het water kookt. Gebruik voor het koken het weekwater en vul dit eventueel aan met extra water. De kombu mag je erin laten zitten. Voeg een flinke snuf zeezout toe wanneer het water enkele minuten aan de kook is.
- Kook de bonen onder druk met een zware deksel die de pan goed afsluit, of in een snelkookpan. Zet het vuur op de laagste stand. De kwaliteit van de bonen, het soort pan en het soort hittebron hebben allemaal invloed op de kooktijd. Check dus zelf wanneer de bonen gaar zijn. Meestal is dit tussen de 30 en 50 minuten.
- Verwarm in een andere pan wat sesamolie, en fruit hierin de ui, knoflook en gember.
- Als de bonen gaar zijn, kun je deze toevoegen aan de andere pan, of de gebakken knoflook, ui en gember bij de bonen voegen. (afhankelijk van het soort pan dat je gebruikt hebt)
- Pureer met een staafmixer minimaal de helft van de bonen zodat er een glade soep ontstaat. Je kunt hem ook helemaal pureren, of een deel heel laten, dat is een kwestie van smaak.
- De soep is van zichzelf al lekker romig, maar je kunt hem nog romiger maken door een of twee eetlepels havervlokken (gewoon havermout) of rijstvlokken toe te voegen en deze mee te pureren
- Diep op en garneer met peterselie, een rijke bron van vitamine C. Zo maak je er een optimaal wintersoepje van!
- Voeg naar smaak een scheutje shoyu toe als je ‘m wat zouter wilt hebben