TuNO! Zeg nee tegen tonijn
Als vegan eet ik natuurlijk geen vissen. Ik weet nog wel dat ik vroeger weleens tonijn(salade) at, en dat best lekker vond. Inmiddels weet ik hoeveel dierenleed er achter de massavisserij schuilt en dat het ook nog eens een ernstige aanslag pleegt op onze planeet. Gelukkig heb ik een super goed plantaardig alternatief voor die lekkere fris-hartige tuna salad gevonden. Artisjokken tapenade!
Artisjokken tapenade
De structuur van de artisjokken in combinatie met de hartige olijfjes, kappertjes en edelgistvlokken geven een soort tonijnsmaakje. Zonder dat er een dier het leven voor heeft moeten geven. Wel zo fijn toch?
Daarnaast is plantaardige voeding een stuk beter voor je gezondheid. Wil je weten waarom? Lees hier alles over de gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet.
Artisjokken
Artisjokken zijn niet alleen heerlijk en veelzijdig, ze hebben ook behoorlijk wat voedzame kwaliteiten. Ze ondersteunen de reinigende lever en gal functies en helpen ook nog eens bij het verteren van vetten. Ik vond ze daarom prima te combineren met olijfolie, het tweede ingrediënt van deze artisjokken tapenade. De artisjok kan met name goed in voorgerechten worden gebruikt omdat ze de eetlust opwekken. Daarnaast hebben ze ook een gunstig effect op het cholesterolniveau.
grof of fijn
Ik vind het bij deze tapenade wel mooi om nog iets terug te zien en proeven van de afzonderlijke ingrediënten. Daarom gebruik ik het botte hakmes voor noten in plaats van het scherpe mes van mijn blender. Maar je kunt het natuurlijk zo fijn of grof maken als je zelf wilt. Iets fijner gemalen maak je een super lekkere vegan spread voor op je boterham!
Tuno Tapenade met artisjok
PrintIngrediënten
- 5 artisjokharten (+/- 200 gram, of bijna een heel blik. Je kunt 1 artisjok apart houden om de tapenade mee te garneren, zoals ik op de foto gedaan heb.)
- 2 el. nere olijven (kleine zachte zwarte olijfjes zonder pit)
- 1 el. kappertjes
- 2 el. edelgistvlokken
- 5 el. olijfolie extra vierge van goede kwaliteit
Bereidingswijze
- Mix alle ingrediënten bij elkaar in een blender. Gebruik een lage stand of de notenhakker als je die hebt in plaats van het mes, dit zorgt voor een grovere structuur. Ik vind het bij deze tapenade wel mooi om nog iets terug te zien en proeven van de afzonderlijke ingrediënten. Uiteraard kun je het zo grof of fijn maken als je zelf wilt.